

South Bay Salt Pond Restoration Project

Restoring the Wild Heart of the South Bay

South Bay Science Symposium 2011: Phase 1 Restoration of the South Bay

February 3, 2011 Agenda and speaker list

8:15 Registration and coffee

8:45 Welcome and Review of Phase 1 Key Uncertainties (15 minutes)

John Bourgeois, Executive Project Manager Laura Valoppi, Lead Scientist

Session 1: Sediment Dynamics and Physical Processes (80 minutes)

Moderator: Dave Schoellhamer, USGS

- 9:00 *Gregory Shellenbarger*, *USGS* Sediment Flux in the Southern Reach of San Francisco Bay: Implications for Habitat Restoration
- 9:15 Bruce Jaffe, USGS Mudflat Loss during South San Francisco Bay Salt Pond Restoration – Regional and Global Perspectives on Initial Post-Restoration Changes
- 9:30 Brian Fulfrost, Design, Community and Environment Using Remote Sensing to Map the Evolution of Marsh Vegetation in the South Bay of san Francisco: methods and Results for 2009 -10
- 9:45 Ron Duke, H. T. Harvey and Associates Cooley Landing Restoration: 10 years after
- 10:00 Discussion (20 minutes)
- 10:20 Break (15 minutes)

Session 2: Aquatic Species (65 minutes)

Moderator: Korie Schaeffer, NOAA

- 10:35 *Jan Thompson*, *USGS* Pre- and Post- Salt Pond Restoration Assessment of Benthic Communities in South San Francisco Bay
- 10:50 *Isa Woo, USGS* Temporal and Spatial Changes in Benthic Invertebrate Prey Availability on the Shoals off Pond SF2 in San Francisco Bay

- 11:05 *Jim Hobbs, UC Davis* Monitoring the Response of Fish Assemblages to Restoration in the South Bay Salt Ponds
- 11:20 Discussion (20 minutes)

11:40 Lunch— and view posters (80 minutes) lunch on your own

Session 3: Bird Use of Changing Habitats (80 minutes)

Moderator: Jill Bluso-Demers, SFBBO

- 1:00 Arriana Brand, USGS Shorebird and Duck Responses to Pond Management in the South Bay Salt Ponds
- 1:15 *Mark Herzog, USGS* Reproductive Ecology of Waterbirds within the South Bay Salt Pond Restoration Project
- 1:30 *Caitlin Robinson-Nilsen*, *SFBBO* Determining the Effects of Habitat Enhancements on Predators for Western Snowy Plover
- 1:45 Lynne Trulio, SJSU- Nesting Snowy Plover Response to New Trail Use
- 2:00 Discussion (20 minutes)
- 2:20 Break (15 minutes)

Session 4: Constraints on Marsh Restoration (80 minutes)

Moderator: Laura Valoppi, Lead Scientist

- 2:35 *Peggy Olofson, SF Estuary ISP* Restoration and Control of Invasive *Spartina* in the San Francisco Estuary
- 2:50 *Cheryl Strong, USFWS* The California Gull: Challenges and Opportunities for Restoration
- 3:05 *Mark Marvin-DiPasquale, USGS* The Effects of Wetland Restoration on Mercury Bioaccumulation in the South Bay Salt Pond Restoration Project: Using the Biosentinel Toolbox to Monitor Changes Across Multiple Habitats and Spatial Scales
- 3:20 *John Takekawa, USGS* Sea-level Rise Effects on Salt Marshes and Endemic Wildlife of San Francisco Bay
- 3:35 Discussion (20 minutes)

Stretch break

3:55 Summary (20 minutes):

What we have learned and where we are going. *John Bourgeois* and *Laura Valoppi*

4:15 - 7:00 Reception and poster session